Arkiv för framtida internetarkeologer.

staten och kapitalet

Ge oss bättre pris, kvalitet och utbud

Man skulle kunna påbörja en karriär som kommentator till DN kultur och ägna hela dagar åt att fingranska det som produceras där. Ibland blir man dock ofantligt road som alltid när jag läser Fredrik Strage, och nu hans bitch slap i fildelningsdebatten, this man is salt to the earth, eller åtminstone ger han DN den enda kredd som finns att uppbringa för deras del.

Att ladda ner musik illegalt bara för att slänga den kan tyckas ologiskt. Men fler och fler fans stör sig på artisternas arrogans och bristande kvalitetskontroll. Och nu när lyssnarna lärt sig att fildelning är stöld vet de också hur de ska ge igen för divalater, patetiska texter och trötta comebackplattor. De bitchslappar helt enkelt musikerna där det känns: i plånboken. Genom att ladda ner ett album flera gånger och trycka på ”delete” efteråt snuvar man artisten på massor av kosing.

Jag måste fundera på saken, har jag någonsin kastat nedladdade filer med någon artist? Yep, det har jag, och jag inser också vilken förlust jag åsamkat artisterna genom att rata dem. Att det är en bitch slap har inte föresvävat mig. Men mest av allt är jag så rädd nu för tiden att jag mest hållt på och streamat från TV-kanalernas tjänster. Jag blev så rädd så jag till och med betalade 49 spänn för att ta del av Medium så jag kan dreggla över Patricia som jag är hemligen kär i, precis när jag vill. Streamandet kunde ha varit bättre dock. Strul med DRM och spelare, och en rörig sajt som inte har vett att lägga upp sina program överskådligt och inbjudande. Man bjuds i och för sig också på gammal skåpmat, som hela första säsongen av Jericho, I am kidding you not, förvisso går det att dreggla över Skeet Ulrich också i desperation, men nog kunde TV 4 erbjuda mer kvalitet och utbud för dessa spänn? Om man står ut med att behöva uppdatera säkerhetsinställningar och gud vet vad stup i kvarten, så kan man gladeligen fortsätta. Så har vi bland annat TV 5 som stoltserar med streamad TV, men är det någon som verkligen orkar titta, kvaliteten och störande inslag av reklam är ju outhärdlig? I USA finns en hel del streamad TV nu för tiden, och man kan via olika program ta del av dem även från Sverige. Men lämnar mycket att önska. Jag förstår inte hur det är möjligt att ha tillgången till bra teknik och ändå lyckas många pajja upplevelsen?

Jag tröttnade igår på strulet och tecknade abonnemang med Bahnhof för att sluta känna mig rädd när jag laddar ner Medium, Stargate Atlantis och kanske till och med Jericho. Jag gillar serier, och visst kan jag tänka mig en box av somliga serier, men priset förskräcker oftast.

Det är väl någonstans här man inser att det kanske inte är bristen på betalningsvilja från konsumenterna som är huvudbryet utan mediabolagens brist på att erbjuda kvalitet, utbud och prisanpassning till en hungrig marknad. Helt i enlighet med gott och effektivt marknadstänkande. Ändå har bolagen lyckats vända på marknadsprinciperna och inte bara söker fostra oss att acceptera det undermåliga för ett dyrt pris, de tar också lagen till hjälp för att straffa den marknadshunger som skulle kunna belöna dem. Priset är alltid rätt när det anpassas till konsumenternas krav och efterfrågan, inte när konsumenterna ska anpassas till priset.

Syndicate content